sunnuntai 12. marraskuuta 2023

KYÖSTI KALLIO

MUISTOISSAMME

Kyösti Kallio




 Kyösti Kallio (alun perin Gustaf Kalliokangas, nuoruudessaan tunnettu myös nimillä Kustu ja Kustaa, 10. huhtikuuta 1873 Ylivieska  19. joulukuuta 1940 Helsinki) oli suomalainen poliitikko, joka toimi Suomen tasavallan neljäntenä presidenttinä vuosina 1937–1940. Hän johti maansa talvisodan läpi, ja sodan jälkeen hän erosi terveyssyistä ja kuoli samana päivänä. Hän oli ensimmäinen virastaan eronnut ja ainoa virassa kuollut presidentti. Tätä ennen hän toimi kuudesti eduskunnan puhemiehenä ja neljästi pääministerinä.

Ennen valtakunnallista uraansa Kallio oli suurtilallinen ja paikallisvaikuttaja kotipaikkakunnallaan Nivalassa. Hän oli säätyvaltiopäivillä vuodesta 1904, asettui ehdolle ensimmäisiin eduskuntavaaleihin vuonna 1907 ja tuli valituksi nuorsuomalaisen puolueen riveistä. Seuraavana vuonna hän siirtyi Suomen Maalaisväestön Liittoon eli myöhempään Maalaisliittoon, jonka varhainen johtohahmo hänestä tuli Santeri Alkion ohella. Hän oli maatalousministerinä P. E. Svinhufvudin itsenäisyyssenaatissa ja uudelleen lyhyet kaudet vuosina 1919 ja 1920. Pääministerinä hän johti maareformia joka auttoi torppareita hankkimaan omia maita. Vuosina 1931 ja 1937 hän oli Maalaisliiton ehdokas presidentiksi, jälkimmäisissä vaaleissa hän voitti selkein luvuin istuvan presidentti Svinhufvudin.

Kyösti Kallio on ainoa Suomen presidenteistä, jolla ei ole akateemista tai vastaavaa oppiarvoa, vain silloisen keskikoulun päättötodistus.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti